Три випиті чашки кави на день можуть покращити здоров’я печінки
13.10.2014
Вчені вважають, що кава містить речовини, які можуть захистити здоров’я печінки, повідомляє Еspreso.tv, посилаючись на The Daily Mail.

Нове дослідження показало, що в крові людей, що п’ють три або більше чашок кави на день, не залежно від вмісту кофеїну, міститься менше аномальних ферментів печінки, що вказують на ушкодження кліток печінки.

Однак кава має інші побічні для здоров’я організму ефекти, тому гарним рішенням стане кава без кофеїну.

На думку вчених, у каві є інші хімічні ферменти, окрім кофеїну, які можуть захистити печінку. Тому кава без кофеїну також матиме позитивний вплив на печінку.

Нові дослідження підтвердили попередні висновки вчених щодо того, що вживання кави може допомогти знизити ризик розвитку діабету, інсульту, захворювань печінки, цироз. 

Разом з цим дослідження показали, що вживання кофеїну призводить до втрати пам’яті та підвищує показники серцево-судинних захворювань та раку.

Під час дослідження 27 793 учасники віком від 20 років та доросліше записували, скільки кави на день вони пили. Дослідники вимірили рівень ферментів у крові, аби з’ясувати функцію печінки кожної людини. Низький рівень певних ферментів у крові свідчить про гарне здоров’я печінки.

Ці ферменти, як правило, наявні, коли клітини печінки пошкоджуються або знищуються, або ж потік жовчі блокується. Ті учасники, що під час експерименту повідомили, що пили від 3-х чашок кави на день, мали більш низький рівень ферментів ніж ті, хто не пив каву.

Також дослідник виявили низький рівень ферментів у тих, хто пив каву без кофеїну. «Попередні дослідження вже показали, що вживання кави має захисну дію для печінки, однак ті дослідження не давали відповіді, чи розповсюджується корисна дія цього напою і на каву без кофеїну», - зазначив доктор Цянь Сяо з Національного інституту раку в Бетесді, штат Меріленд.

Тож доктор дійшов висновку, що кава без кофеїну також має позитивний вплив на печінку. «Ці дані дозволяють припустити, що інгредієнти кави, окрім кофеїну, можуть сприяти зміцненню здоров’я печінки. Потрібні подальші дослідження, аби з’ясувати ці компоненти», - додав Цянь Сяо.

Фото: http://foto.ua/

Читайте також:
Коментарі
avatar