У Львові презентували книгу про пиво та пабну культуру
24.07.2013 12:08
У Львові презентували книгу британського письменника, блогера та журналіста Піта Брауна про пабну культуру "Зустрінемось у пабі". Вона видана лише англійською та українською мовами.

"Якось я подумав, що ми пишемо про історію занадто серйозно. Тому своїй книзі, описуючи історію пивоваріння, я з лекгістю описав історію різних епох і народів у Європі, пов'язуючи її з розвитком пивоваріння, - каже автор. - Вода у середньовіччі була дуже брудною. Тому пили пиво, адже при процесі його варіння вода очищалася. Відомо, що британські військові скрізь у походи брали з собою пиво. Відомо, що спочатку почали вирощувати ячмінь для пива, а не пшеницю для хліба, - переконує Браун. - Саме пиво було причиною розвитку цивілізації."

Британець Браун є одним із найавторитетніших письменників Англії, веде колонки для "The Economist" і "The Guardian", публікується у фахових виданнях пивної та сидрової індустрії, складає щорічний звіт про британський ринок діжкового елю, видає книги. У 2009 році письменник був нагороджений премією Майкла Джексона Gold Tankard.

"Відомо, що коли людина п'є алкоголь, у неї з'являється почуття щастя. Коли вона забагато випила, усе навпаки. Але оскільки пиво п'ється повільно, це почуття щастя продовжується довго, - каже британець. - Якось у США білий поліцейський мало не заарештував чорного професора безпідставно. Міг виникнути расовий конфлікт. Президент Обама закликав обох до себе на пиво, щоб владнати суперечку. Є фото, де президент п'є пиво з двома чоловіками."

Піт каже, що в Україні його вразило те, що до пива їдять таранку, чого немає в інших країнах. Збираючи матеріали для книги, Піту довелося проїхати 45 000 миль (72420,48 км) і побувати у 13 країнах. У ній він наводить 250 термінів, які є в Британії для означення людини, яка п'є пиво. Книгу видали за сприяння ТМ "Львівське", якому у 2015 році виповниться 300 років.

На презентацію прийшов Львівський історик та екскурсовод Ігор Лильо.

"У Львові пиво виникло раніше, ніж з'явилися сірники, самовар, офіційно запатентований велосипед, - розповідає історик. - При княжому дворі Данила Галицького пили пиво. У Галичині це древня традиція. Але особливість у тому, що тут завжди до пива їли рибку - із ставків і річок."

Навіть під час Другої світової у місті не припиняли варити пиво. Але на пляшках клеїли німецькі наклейки. У радянський час львівське пиво возили до Кремля. "Торба вдячності, яку возили у Київ зі Львова, обов'язково мала вміщувати Дрогобицьку ковбасу, коробку цукерок "Світоч" і кілька пляшок "Львівського", - розповідає знавець Львова. - У Львові є приказки: скажи у яку церкву ти ходиш і яку кнайпу відвідуєш, і я скажу хто ти. Пабна культура це не просто споживання пива. Важливо, що ти при цьому їш, з ким ти це робиш, що при цьому говориш і що думаєш. Якось у Львові поставили пивний автомат. Він не виправдав себе. Бо говорити з автоматом ніхто не буде."

Джерело: Gazeta.ua

Теги: книга, пиво, Піт Браун, презентація

Читайте також:
Коментарі
avatar