Винники знову фестивалили з сиром і бринзою (ВІДЕО)
29.05.2015 20:45
Третій рік поспіль Винники кличуть до себе гостей на фестиваль бринзи та сиру. Ярмаркування у кращих українських традиціях – смачні наїдки, живе спілкування і красиві та мелодійні звуки української пісні.

«Ця традиція вже має таке давнє коріння, – розповідає Ігор Тимець, директор Винниківського історико-краєзнавчого музею, організатор фестивалю. – І звичайно, що ми не лише робимо фестиваль, на якому проводяться ті чи інші заходи. Ми ще збираємо кошти для учасників АТО. Для тих воїнів, які поранені і знаходяться в госпіталях.»

На ярмарку зібралися досвідчені сировари з Івано-Франківської та Закарпатської областей. Наприклад, пані Ганна – сировар з Івано-Франківщини, відвідує подібні фестивалі вже понад 10 років. Сироваріння вважається традиційним у її селі – звичай походить ще від предків.

Асортимент сирів дуже різноманітний. Кожен відвідувач фестивалю міг обрати собі товар до смаку. Важливо те, що сири виготовлені з натуральних продуктів, і кожна сім’я має свій неповторний рецепт, який передається з покоління в покоління. До прикладу, сім’я пані Марії із Закарпаття займається сироварінням вже 25 років і її господарство налічує 300 овець.

Долучилися до фестивалю і кримські татари, які зараз живуть на Львівщині.

«Запросили, щоб ми показали наші народні рецепти. Це буде хачапурі та самса з м’ясом та сиром», – розповів Шаміль, переселенець із Сімферополя.

Поруч із родиною – голова сімейства Ханцемір. Читає вузькій публіці власні вірші та зазначає: «Благодаря этому фестивалю я сегодня смог что-то рассказать людям, что-то показать. Если б не было фестивалей, как бы мы сближались друг с другом? А так у нас предоставляется возможность познакомиться, найти новых друзей. Показать то, что мы умеем, посмотреть, что делают другие.»

Не оминув фестиваль і наймолодших. Тут малеча власноруч розмальовувала дерев’яні свистки. А найбільш вибагливі дітки разом із гончарем ліпили глиняний посуд.

«Я робив тарілку. Мені дуже сподобалось, тому що я перший раз це роблю», – поділився Дарій, маленький гість фестивалю. Виготовлену тарілку Дарій пообіцяв подарувати мамі.

Марта, ще один гість фестивалю, поділилася своїми враженнями від фестивалю: «Дуже гарно, дуже смачно, є чим зайнятися з дітками. Гарно провели час, гарна музика. Купили смачних сирочків. Дітки зробили тарілочки, провели майстер-класи. Дуже гарно організовано, нам сподобалось.»

Серед спеціально запрошених гостей і український письменник, державний та громадський діяч, надзвичайний та повноважний посол України Роман Лубківський:

«Винники – це є таке живлюще джерело для Львова і загалом для України. Весь час виникають ініціативи, весь час виникає поєднання традицій із сучасними пошуками – мистецькими, творчими, – зазначив пан Роман. – Я думаю, що якщо цю традицію було б продовжено, то ми б мали набагато менше проблем.»

Такі заходи завжди об’єднують і згуртовують усіх довкола. В живому спілкуванні передаються традиції від великого до малого. Організатори фестивалю бринзи і сиру пообіцяли – наступного року буде ще краще.

«Ми вже думаємо над тим, як ми його будемо проводити. І, звичайно, хочеться його провести якось більш розгорнуто, більш масштабно, – поділився Тарас Дмитерко, представник «Об’єднання «Самопоміч» – Винники. – І я сподіваюся, що на наступний рік фестиваль пройде у більш об’ємних ракурсах.»


Теги: сир, музей, Фестиваль, бринза

Читайте також:
Коментарі
avatar