Роман Бадунь: «На моєму обійсті вже сотні років росте винниківський виноград…»
07.04.2016 16:58
Як відомо, Винники споконвіку були містом виноградарів. І свою назву воно отримало від винограду.

З історичних джерел ми знаємо, що мешканці нашого міста постачали солодкі грона винограду та діжки з прекрасним вином на стіл галицьких королів. І так від покоління до покоління винниківчани вирощували цю цінну плодову культуру.

Роки йшли за роками, століття за століттями, а виноградарство завжди залишалося шанованою у Винниках професією. Правда, з  королівських часів клімат у нашому місті значно змінився, стало набагато холодніше. Тому в промислових масштабах цю культуру в нас вже не вирощують – немає необхідної кількості сировини, виноград не завжди достигає до потрібної кондиції для виробництва з нього високоякісного напою й десертного продукту. Але в більшості місцевих господарів таки росте на подвір’ї ця прекрасна рослина.

Одним із продовжувачів традицій винниківських виноградарів є місцевий мешканець Роман Бадунь. Педагог за освітою, пан Роман чи не весь вільний час віддає виноградарству.

«І мій дід Теодор Федак, і мій прадід Бенедикт Макара, і мій батько Степан Бадунь ніколи не полишали виноградарства, займаюся цим і я, – розповідає Роман Бадунь. – У нашому садку на вул. Ломоносова споконвіку росте виноградна лоза. І це, мабуть, є саме винниківський виноград, бо він ріс тут із позаминулого століття. Стовбур іноді сягає в діаметрі до 30 сантиметрів. І весь час згадана культура відроджується в молодих пагінцях. Отож, в мене  в садку росте, я вважаю, один із місцевих сортів винограду. Хоча завжди винниківські виноградарі шукали й знаходили все нові й нові сорти винограду. Їх завозили з усіх кінців світу.

В мене зберігається український журнал «Золотий Колос» ще за 1937 рік. Його виписував мій прадід Бенедикт Макара. І в ньому є сторінка, присвячена вирощуванню винограду саме у Винниках. І рекламне оголошення про те, де можна придбати виноградні щепи різних сортів, вказує саме на Винники. А згадана там вулиця й сьогодні є у Винниках – Крива,5. Там жила сім’я, яка фахово займалася виноградарством. Цікаво, що адреса абонента, мого прадіда Бенедикта Макари, також вказана в цьому журналі:  Винники, Львівський повіт, вул.Тадея,18. А зараз наша адреса – Ломоносова, 44. Різниця, мабуть, в тому, окрім, звичайно, назви вулиці, що я тепер вирощую 50 сортів винограду!»

Пан Роман розповів, що збирав пагінці винограду з усіх кінців світу. Звідки тільки нема в нього винограду!

«Уже на День незалежності України моя сім’я куштує виноград сорту «Болгарський», він достигає першим, – продовжує розповідь пан Роман. – У мене ростуть і винні сорти, і столові, і, так званий «Киш-миш». Сорт «Аметист» витримує до 30 градусів морозу. Хоча в світі є сорти, які витримують і 40 градусів з мінусом. Наприклад, сорт «Амурський». У наших кліматичних умовах немає потреби в таких сортах…»

- Пане Романе, займаючись виноградарством багато років, Ви здобули чималий досвід. Можливо, порадите щось людям, які також пробують вирощувати цю культуру?

- Насамперед зазначу, що виноград це –  ліана. А для ліани необхідна опора. Виноград потребує постійного догляду. Обрізати його можна тільки пізньої осені, тоді ця рослина втрачає менше соку, а з ним і потрібних їй поживних речовин. Обов’язково треба обрізати цю культуру кожного року. І не менше, аніж на 80-90 відсотків, тоді й урожай буде більшим. Обрізаючи високорослі сорти винограду, потрібно залишати 8-12 «очок». У низькорослих – 4-5. Підживлювати цю культуру потрібно всередині травня: 60 грамів азоту, 80 грамів фосфору, 60 грамів калію на 10 літрів води (на один кущ). Удруге треба підживлювати цю культуру всередині червня: 400 грамів попелу з деревини на 10 літрів води.

Боротьба зі шкідниками (мілдю – борошнистою росою): 50 грамів мідного купоросу, 50 грамів загашеного  вапна розмішати в 10 літрах води. Кропити після дощу один раз на тиждень.

Коли виноград цвіте, то не можна виконувати жодних робіт.

Володимир ГАВРИЛІВ


Теги: виноград, Роман Бадунь, Теодор Федак, вино, Степан Бадунь, виноградар, Бенедикт Макара

Читайте також:
Коментарі
avatar