Юрій Винничук збирає рецепти оригінальних страв винниківських родин
06.11.2017 16:31

Почесний громадянин Винник, відомий письменник, журналіст, літературознавець, редактор, знавець галицької кухні та талановитий кухар Юрій Винничук ініціював видання збірки рецептів родинних страв винниківчан.

Ідею збірки кулінарних рецептів мешканців підтримали у Винниківській міській раді. «Чекаємо на активність винниківських господинь, які вміють і люблять готувати, і мають улюблені рецепти, якими готові поділитися на сторінках книги», – каже заступник міського голови Винник Богдан Шустер.

Рецепти можна записувати на форумі сайту «Винники Plus» або приносити в приймальню Винниківської міської ради.

«Нехай господині подають свої сімейні рецепти, але бажано оригінальні, а не пироги з сиром чи деруни, – каже дослідник кулінарних скарбів Юрій Винничук. – Якщо є змога, то можна зробити фото страви. Рецепти перевіряти нема сенсу. Я їх прогляну і побачу, чи там щось не так».

Формулюючи рецепт, спочатку потрібно записати складники. Далі – в довільній формі необхідно описати етапи приготування. Може бути якась розповідь, що стосується страви.

Для прикладу оформлення Юрій Винничук надав рецепт із його книги «Галицька кухня», яка репрезентує культурологічний пласт, традиції кухні та сімейних рецептів:

Галицький борщ

Складники

2 великих буряка, 2-3 зубці часнику, 0, 2 кг м'яса (яловичина або свинина), кілька сушених грибів, 0,5 горнятка помідорового соку, 1/4 головки кучерявої капусти, квас, 1 горнятко сметани, закришка.

Приготування

Один буряк тремо на грубу терку і тушкуємо на олії. Окремо варимо м'ясо з грибами, сіллю, перцем і часником. Додаємо покраяний на чвертки другий буряк, а за півгодини – закришку.

Наприкінці, коли м'ясо вже майже м'яке, вкидаємо капусту, що повинна кипіти 5 хвилин. Відтак м’ясо виймаємо.

Буряки теж, їх потім можна потерти на терку і, заправивши сметаною, подати до гарніру.

До вивару додаємо тушковані буряки, і м'ясо, покраяне на смужки. Вливаємо помідоровий сік і трішки квасу. Доводимо до кипіння і знімаємо з вогню. Вкінці можна заправити сметаною або ясною засмажкою з масла й борошна.

Лариса КУБСЬКА
Фото: http://поради.pp.ua/

Теги: Юрій ВИННИЧУК, господиня, рецепти, книга, страва


Читайте також:
Коментарі
avatar