"Голуб може замінити стару голубку на молоденьку…", – Степан Мазурик
16.12.2010

Голуб може замінити стару голубку на молоденьку…
Пернатим друзям Степан Мазурик присвятив усе своє життя
Голубоводу Степану Мазурику – 71 рік. Пернатим друзям чоловік присвятив усе своє життя.

«Ще мій дід розводив пернатих», – розповідає пан Степан. Уперше майбутній птахолюб побачив голубів-вертунів у 14 років, і відтоді захопився ними. У голуб’ятні пана Степана 22 птахи (він мешкає у Винниках). Він вивів свою лінію, спарувавши три породи: краснодарського самця, північнокавказьку самку і бакинського вертуна.

«Спостерігати за вертунами – справжнє задоволення, адже вони одразу подаються в небо, літають високо над землею кругами, роблячи оберти нальоту», – каже чоловік. З пернатими, як і в кожного голуб’ятника, у Степана Мазурика пов’язані різні історії. Найцікавіші з них засвідчують: голуб може замінити стару голубку на молоденьку, викинувши з гнізда виведених з нею голуб’ят, або ж повернутися до попереднього господаря, пролетівши значну відстань.

Голуби пана Мазурика не хворіють, хоча пташиних хвороб є вдосталь. «Якщо ви нещодавно придбали голуба, не варто його одразу пускати до інших пернатих у голуб’ятню. – Найперше треба з’ясувати, чи здоровий птах, потримавши його місяць ізольовано», – радить Степан Мазурик. Щоб розведення пернатих було успішним, голуб’ятня має бути завжди чистою.

Парувати голубів-родичів Степан Мазурик не радить – таке потомство швидко гине. Найдовше голуб може прожити двадцять років, проте у пана Степана таких довгожителів нема. «Молоді голуби, – розповідає пан Мазурик, – можуть годинами сидіти на сонці, навіть у спеку. Із сонячного проміння вони отримують вітамін D. Тому важливо правильно обрати місце для вигулу птахів».

Пташине меню

Корм потрібно кидати тільки в годівнички, а не на землю. Його треба урізноманітнювати. Годує своїх улюбленців пан Степан пшеницею, кукурудзою, просом, морквою, ріпаком, редькою, буряком, хроном, овочі подрібнює. Робить салати з трави, кропиви, петрушки.

Годівниця для голубів у Степана Мазурика поділена на три відділення. У першому – підсолена глина, у другому – просіяні дрібненькі камінчики, у третьому – дрібно бита цегла з яєчною шкаралупою. Щоб голуби не топталися по харчах, зверху годівниці прикріплені три металеві «перешкоди». У поїлку пернаті не ступлять, вона закрита: є отвір лише для голови.

Рецепт підсоленої глини: розчиняємо глину у підсоленій воді, робимо глиняні плястерки, висушуємо їх. Коли глина добре висохне, розбиваємо на порох, додаючи трішки солі. Цей харч голуби скльовують миттєво.

Дрібні камінчики, привезені з моря, голуби їдять для кращого перетирання їжі у шлунку. Раз на півтора місяця птахів поять настоянкою чистотілу, а після того – розчином залізного купоросу.

На голубиному ринку

Чи має зиск пан Степан зі своїх пернатих? «Не завжди є змога продати голуба вигідно, – каже. – Не для бізнесу я завів голубів, та й бізнесмен з мене ніякий». Коли має зайвих птахів, продає їх, проте це буває вкрай рідко.

Раніше голубівник щонеділі їздив з Винників на голубиний ринок до Львова – не для продажу птахів, а радше поспілкуватися з учасниками клубу голубівників. Голубиний ринок, що біля Краківського базару, працює в неділю з 8.00 до 12.00. Голубівники – це переважно чоловіки середнього, передпенсійного і пенсійного віку. За словами голови клубу декоративних голубів Львівщини Мирослава Ліщинського, серед них є й дві жінки. Раніше торгували пернатими молоді люди, тепер молодь розведенням голубів не цікавиться.

Найбільше на базарі спортивних голубів, які літають на відстань 400-800 км. Можна придбати й голубів інших порід: поштових, декоративних, домініканів, бельгійських, німецьких виставкових, китайських та інших. За словами Мирослава Ліщинського, ціна голубів на ринку – від 10-15 до 300 гривень за одного. Ціна залежить від класу і якості голуба.

Бізнес чи хобі?

Є люди, які вміють і знають, як заробити на пернатих. До них належить і Тарас Кльоба – власник агенції «Голуби у Львові». Хоча пан Тарас стверджує, що здавання голубів напрокат – для нього радше хобі на суботу- неділю, ніж основний вид заробітку.

Агенція Кльоби здає напрокат тільки чеських голубів. Має власних пернатих. Найчастіше пару голубів замовляють на весілля: наречений випускає голуба, наречена – голубку. Ціна прокату – від 40 до 50 гривень за голуба (залежить від кількості замовлених пернатих). Якщо замовлення велике, наприклад, для випускників шкіл та інститутів, знайомі голубівники позичають агенції своїх голубів.

«Щоб замовити голубів, треба вказати, на яку годину буде «розписка». Тоді напередодні зазначеного часу приїде кур’єр, дасть вказівки, як поводитись з голубами, наречені сфотографуються», – розповідає пан Кльоба. У сезон весіль випускають 3-4 пари голубів на день. На час посту замовлень немає.

Проте отримати голуба на весілля тепер можна і без кур’єрської доставки. Інші голубівники, які стоять біля РАЦСу, теж пропонують своїх голубів…

Ольга МАСНА

Фото Марії ДОРОТИЧ

Винники Plus  за матеріалами:  wz.lviv.ua

Читайте також:
Оголошення:


Читайте також:
Коментарі
avatar